Vad är tuning?

Tuning är när du går in i bilens styrenhet och ändrar inställningarna för optimal prestanda.

Fördelen med data-tuning jämfört med t.ex. chip-trimning som gjordes förr, är att du inte gör några fysiska ingrepp på bilen. Det innebär också att det är lätt att återställa bilen med originalprogramvaran, om så önskas.

När en biltillverkare utvecklar en ny motor tittar de på ett flertal faktorer. Hänsyn måste tas till olika länders och marknaders olika behov och förhållanden. Det kan till exempel vara miljökrav, skattekrav, klimat och bränslekvalitet för att nämna några. Det är även kostnadseffektivt att bygga färre varianter av motorer, och endast använda olika programvaror för att kunna erbjuda olika effektsteg.

Det är detta som gör att det oftast finns utrymme för prestandaförbättringar, då motorernas verkliga prestanda är underdimensionerad. Vi kan därför öka prestandan med upp till 20-40% utan att äventyra motorns hållbarhet. Med en för bilen anpassad programvara, finns alla inbyggda säkerhetsfunktioner kvar, dessa finns för att säkerställa att motorn inte överbelastas och skadas. En bil som trimmas med en trimbox/dieselbox blir aldrig lika bra som en bil som fått en anpassad programvara. Boxens uppgift är att manipulera värdena från vissa av motorn givare för att lura ecu-n att ge mer effekt. Det kan till exempel ge dessa oönskade biverkningar.

Färddatorn kommer att visa för låg bränsleförbrukning
– Antisladdsystemet (ESP) störs pga felaktiga värden på vridmoment
– Automatlådor får felaktiga värden på vridmoment
– Momentsänkning vid växling (för komfort och hållbarhet) bibehålls ej
– Regenerering (tömning) av partikelfilter sker ej optimalt
– Beräkning av avgastemperatur störs
– Beräkning av serviceintervall störs

Är det så enkelt som med en knapptryckning? Nej det är det inte. Programvaruutveckling är en lång och tidskrävande process och hundratals företag påstår sig vara de bästa. Många är bra, men det enda problemet är att det också finns många som inte är bra alls. Även om bilen känns bra att köra betyder det inte att motorn känns på samma sätt. En bil som är korrekt optimerad av ett företag som vet vad de gör kommer att ha samma livslängd, samma serviceintervall, bättre bränsleekonomi och få en bättre körbarhet. Mer körglädje helt enkelt. Denna motor är, som vi sade högst upp i texten, ”optimerad” för att utföra sitt bästa inom sina givna begränsningar. Genom våra partners kan du vara säker på att din bil är optimerad så bra som möjligt.

Vanliga frågor

Ja, det är det. Tuning kallas ofta optimering eftersom det är exakt vad du gör. Optimerar bilen så att den fungerar bäst. Själva uppdateringen görs av professionella tekniker som vet exakt hur mycket din bil kan trimmas för att hålla.

Kolla in vad din bil kan få för prestanda här: Kontrollera min bil

Bilprovningen kan inte se med sitt diagnosinstrument om bilen är optimerad. De tittar bara efter felkoder

Om din bil inte är i gott tekniskt skick bör du inte göra detta. Om bilen inte är i gott skick kan effektökningen få saker att slitas ännu snabbare. Det är upp till dig att överväga om bilen är i tillräckligt bra skick för att optimeras.